· 

Le papillon

Le papillon

 

En gewoon in het Nederlands, de vlinder.

Het lastige voor een fotograaf zijn bewegende onderwerpen.  En we weten allemaal dat de vlinders bijna niet stil zitten. En daarbij is er altijd wel een windje. Met andere woorden een flinke uitdaging. Maar op Harskamp bestaat er een vlindertuin, de Passiflorahoeve. Daar fladderen tot wel 90 dag en nacht vlinders. Dus ook hier zitten ze niet stil, maar heb je als fotograaf geen last van de wind.

 

Voor vlinders zijn er maar een paar dingen echt belangrijk. Één daarvan is voortplanten. Elkaar vinden in het regenwoud, of waar dan ook, kan best een uitdaging zijn! Daarom hebben vlinders allerlei manieren ontwikkeld om dit makkelijker te maken. Zo maken veel vlinders gebruik van uitgesproken kleuren en patronen op hun vleugels. Dat maakt het voor een vlinder makkelijk om te zien of een potentiële partner van dezelfde soort is. Bij sommige soorten is er zelfs een verschil in kleur of patroon tussen man en vrouw. 

 

Als je een nachtvlinder bent, heb je alleen niet zoveel aan felle kleuren. Daarom proberen veel nachtvlinders elkaar te lokken met hoge tonen of geurstoffen, die voor mensen niet hoor- of ruikbaar zijn. Die geurstoffen worden feromonen genoemd. Op deze manier kan een potentiële partner de vlinder van wel meer dan 4 kilometer afstand ruiken. De hoge tonen, ook wel ultrasoon geluid genoemd, worden vooral gebruikt door mannetjes om vrouwtjes te laten weten dat ze op zoek zijn, maar ook om andere mannetjes te verjagen. Het geluid lijkt namelijk erg veel op dat van vleermuizen.

 

Dagvlinders gebruiken ook feromonen, maar deze mannetjes kunnen nogal overenthousiast zijn. Ze voelen zich aangetrokken tot alles wat beweegt, ook al is het misschien gewoon een blaadje. Als ze dan eenmaal toch een vlinder tegenkomen, moet er dán nog bepaald worden of het eigenlijk wel gaat om dezelfde soort en of het wel een vrouwtje is. Dat doen ze aan de hand van kleuren, feromonen en gedrag.

Bij Passiflorahoeve tref je een Europese vlindertuin, Europese vlinderkwekerij, tropische vlindertuin, tropische vlinderkwekerij en een Europese buiten vlindertuin. In de verschillende vlindertuinen fladderen de ruim 90 soorten dag- en nachtvlinders heerlijk rond en snoepen ze van de nectar van de aanwezige planten en van het fruit dat wij voor ze neerleggen. Je loopt hier tussen de vlinders door. 

Ook vindt je er vlindereitjes, rupsen, poppen en cocons. Met een klein beetje geluk zie je een vlinder uit een cocon kruipen. In de Europese buiten vlindertuin zal je worden verrast door vele andere interessante insectensoorten die hier wonen.

Zoals je kunt zijn zijn er veel vlinders in diversen uitvoeringen. Wat welke zijn weet ik niet, wel dat ik ze mooi vindt. En ben met veel meer foto's thuis gekomen, maar zoals ik al eerder aangaf zitten de vlinders ook "binnen" niet stil. Met andere woorden ook zaten er foto's die bewogen waren en dat een vlinder net weg vliegt, of met het lijfje naar achteren.Waar vindt je de Passiflorahoeve?

 

De Passiflorahoeve

Oude Willegerweg 1

6732 GB Harskamp

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0