Bollenstreek om de hoek

Geen samenscholing ivm het corona virus, alleen hield niet iedereen zich hieraan.

Want we trokken in het mooie Paasweekend er massaal op uit naar de bollenstreek in het westen. Voor de burgemeesters en kwekers  aanleiding om enkele wegen af te sluiten en zijn de  (veelal tulpen) velden gekopt.

 

Maar sinds een paar jaar zijn er in het Oosten ook enkele bollen velden te vinden.

Uiteraard  in aantallen niet te vergelijken zoals in het Westen.

Desondanks voor mij een mooie gelegenheid om dit typische "Hollands"  plaatje vast te leggen.

 

 

18 april 2020

In de ochtend gemaakt bij het opkomen van de zon.

Betekende vroeg mijn bedje uit, want om 6:32 kwam de zon op.

Om 5;00 uur wekker gezet, maar schrok al om 3:09 wakker…….en ja daarna slecht geslapen. Kwam het door de spanning omdat je hoopt op een mooie zonsopkomst met een mooie lucht? 

13-04-2020

Deze foto is gemaak t rond het middaguur op 2de Paasdag. En door  flinke droogte zijn de boeren hun land aan het beregenen.

 

16-04-2020

En dit is een avond opname van een tulpenveld wat parallel ligt aan het veld op de eerste 2 foto's.

(in dit geval is  rechts de dorpskern te zien van Aerdt).


De tulp in Nederland

Nederland is beroemd om zijn gecultiveerde tulpen en is een van de belangrijkste exportlanden van tulpen en tulpenbollen. Traditioneel wordt in de lente in de Keukenhof in Lisse een expositie gemaakt van miljoenen tulpen, die vooral door toeristen wordt bezocht. Daarnaast komen er veel toeristen om naar de tulpenvelden te kijken. Het bekendst zijn de meer traditionele velden langs de duinen van Zuid-Holland en de West-Friese polders. Het merendeel van de tulpen is echter te vinden in Flevoland, met name in de Noordoostpolder (ruim 2000 hectare). Ook in het Noordelijk Zandgebied van Noord-Holland (omgeving BreezandAnna Paulowna en Julianadorp) en op het eiland Goeree-Overflakkee zijn er tulpenvelden te vinden.

Maar dus ook in de Liemers en wel in Artdt. Aerdt is een dorp in de gemeente Zevenaar, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het dorp ligt ten oosten van de buurtschap Aerdenburg en ten westen van Herwen. Het inwonersaantal ligt rond de 835 inwoners.

Aerdt bestaat voornamelijk uit vrijstaande huizen. De centrale straat is de Schoolstraat. Ten noorden van het dorp ligt de Jezuïetenwaai, en ten noordoosten van Aerdt ligt de Duits-Nederlandse grens. Het Huis Aerdt ligt ten westen van de plaats Herwen.

Tot 1984 vormde Aerdt, samen met Herwen, de gemeente Herwen en Aerdt. Daarna behoorde het dorp tot 2018 tot de gemeente Rijnwaarden.


En je komt er ook een koolzaad veld tegen in Aerdt, kortom een mooi plekje in het oosten van Nederland.


Hierbij nog enkele foto's genomen in de ochtend, middag en avond in Aerdt.


Commentaren: 1
  • #1

    Dave Zuuring (zondag, 19 april 2020 17:11)

    Mooie serie beelden en leuke blog met veel wetenswaardigheden. Achteraf gezien spijt dat ik niet verder naar voren gelopen ben om nadrukkelijker het kerkje vast te leggen....